Betrokkenheid....
Betrokkenheid
Als je een betrokken persoon bent
dan leef je mee met het wel en wee van de anderen.
dan is het voor jou niet gauw te veel om een ander te helpen.
dan denk je graag mee met de ander mee.
dan geniet je ervan als het met de ander goed gaat.
dan laat het je niet koud als de ander het moeilijk heeft.
dan ga je graag bij de ander langs.
Wie is die andere persoon?
Jouw buurman, je vriend, je collega, je vader, je moeder, je broer, je zus, je zoon, je dochter,je neefje, je nichtje je kleinzoon, je kleindochter, je opa, je oma , je oom, je tante, je sportmaat…….
Iemand bezoeken? Ja natuurlijk ! Laat zien , dat die ander er voor jou toe doet!
Hoe vaak ? Hoe lang?
Dat kan afhankelijk zijn van de afstand.(…van de band)
Bijvoorbeeld:
1 km of minder: 2 a 3 keer per week ….10- 15 min
5 km of minder : 1 keer per week ….15-30 min
5km -10 km: 1 ker per 2 weken …..30- 60 min
25 km- 50km : 1 keer per maand…..60 – 90 min
100 km – 300 km; 1 keer per kwartaal…..2-3 uur
- 7500 km : 1 keer per jaar….. 1 of meer weken
Het is maar idée. Soms hebben we zulke schema’s nodig om wwerstend te bieden aan onze gemakzucht, onze verslaving aan de ‘social media” troep en de netflixtirannie. We hebben niet eens door , dat we deze verslavingen laten prevaleren boven ontmoetingen met echte mensen in levende lijve. Als ik iemand bel om samen een biertje te gaan drinken, krijg ik echt vaak te horen: “ Ik heb geeb tijd”. Kijk even naar het volgende filmpje op Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=SqGRnlXplx0
Een telefoontje kan natuurlijk ook, maar als het even kan , dan is een bezoekje duidelijk altijd fijner. ( Wel even het mobieltje in de auto laten liggen en de TV uit (laten) zetten. )
.
Hoe kun je nou je echte betrokkenheid te tonen?
Luister echt ( knik af en toe, zeg eens jaja of ja, ik begrijp je. Herhaal af en toe wat je hebt gehoord. “ Heb ik het goed begrepen, dat je….)
Wees je ervan bewust dat er waarschijnlijk maar heel weinig mensen zijn die de tijd nemen om echt te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft. Zonder haast, zonder oordeel, zonder meteen oplossingen aan te dragen of acties te ondernemen. Als het je lukt om werkelijk met aandacht te luisteren, laat je daarmee al veel betrokkenheid zien.
Stemgebruik. Met de toon, volume en melodie van je stem kun je veel warmte, rust en aandacht toevoegen. Ook kun je bij veel hectiek of emotie het tempo van het gesprek verlagen door zelf met toon en tempo omlaag te gaan.
Gezichtsuitdrukking. In jouw mimiek is van alles af te lezen. Ook als je eigenlijk haast hebt of al drie stappen vooruit aan het denken bent. Blijf tijdens het gesprek in het hier-en-nu en blijf met je ogen en gezichtsuitdrukking dicht bij de persoon.
Lichaamstaal. ? Kijk je de persoon met oprechte belangstelling aan of kijk je regelmatig een andere kant op? Ook met lichaamstaal kun je op allerlei manieren laten merken dat je aandacht hebt voor de persoon en je betrokken voelt.
Aandacht ; Aandacht is het mooiste wat wij elkaar kunnen geven. Met oprechte belangstelling luisteren en doorvragen is liefdevolle aandacht schenken. Het is een uiting van liefde ( agape. )Zo ook een warme streling over de schouder en een warme omhelzing.
Maak jouw eigen website met JouwWeb